Ascensio Domini

Nou was het een tijdje geleden natuurlijk hemelvaartsdag (ja, deze post is een beetje laat). Al boeit het me meestal vrij weinig waarom we nou niet naar school hoeven. Vrij= vrij, toch? 🙂 Ik denk niet dat ik de enige ben die zo denkt, en dus ook niet weet waarvoor hemelvaartsdag nou eigenlijk is! Al helemaal als je niet gelovig bent opgevoed. Want wat vier je eigenlijk op hemelvaartsdag?

 

Wat?

Eigenlijk zijn er twee redenen tot het vieren van hemelvaartsdag. De eerste is waarschijnlijk de meest bekende:

-Het opvaren van Jezus Christus naar God, zijn vader in de hemel, op de veertigste dag van zijn opstanding.

-De Christelijke Arbeidersbeweging. Dan herdenkt men dat in 1891 de pauselijke encycliek, het Rerum Novarum, werd afgekondigd. (Sorry, deze zin is geheel van wikipedia. Shame on me.)

 

 

 

 

 

Wanneer?

Hemelvaart wordt in veel landen gevierd. Bij ons wordt het altijd op de donderdag, 10 dagen voor Pinksteren gevierd. In andere landen zoals Polen, Portugal en Spanje, wordt dit op de zondag 7 dagen voor Pinksteren gevierd..

 

Gebruiken?

Hier in Nederland en België wordt er eigenlijk meer aan Hemelvaartsdag gedaan dan je denkt! De meeste mensen hebben vrij op deze dag. In België vindt ieder jaar op Hemelvaartsdag de zogenaamde Heilig-Bloedprocessie plaats. Met ‘heilig bloed’ wordt het bloed van Jezus bedoeld, omdat hij bij zijn laatste avondmaal de wijn zijn bloed noemt.

In Nederland is het redelijk populair om met Hemelvaartsdag te gaan dauwtrappen. Dit houdt in dat je ’s ochtends heel vroeg op staat om een wandeling te maken in de natuur. Vroeger dauwtrapten de mensen op Hemelvaartsdag op hun blote voeten, omdat ze dachten dat het dauw op het gras een zuiverende werking zou hebben. Eigenlijk hoor je op Hemelvaartsdag lopend te gaan dauwtrappen, maar er zijn ook mensen die dit fietsend doen.

Verder worden er in Nederland een hoop evenementen gehouden, zoals het Breda Jazz Festival. En in veel dorpen of steden zijn er jaarlijks markten op deze datum.

Volgend jaar (2015) zal Hemelvaartsdag plaatsvinden op 14 mei. In ieder geval weet jij nu wat Hemelvaartsdag nou eigenlijk inhoudt en wat je op deze toch wel bijzondere dag kunt doen. Ben jij van plan om te Dauwtrappen volgend jaar?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s